VAGINALE KLACHTEN

vaginale klachten - vindjehuidtherapeut.nl

Wat zijn vaginale klachten en hoe ontstaat het?

Wanneer we spreken van vaginale klachten gaat dit grotendeels over de klachten die ontstaan bij een vermindering van hormonen, met name oestrogeen, die door de eierstokken worden geproduceerd. Vulva vaginale atrofie of sindskort beter bekend als Genitourinary syndrome of menopause (GSM), is een term die wordt gebruikt om deze klachten te omschrijven. Symptomen hiervan zijn; droogheid, dyspareunia, pijn (bij het vrijen), incontinentie en terugkerende blaasontstekingen. Het wordt bij 45% van de vrouwen gezien. Ondanks de hoge prevalentie, is er maar een kleine groep die hulp zoekt, dit vanwege schaamte. Daarnaast denken veel mensen dat hun symptomen nou eenmaal horen bij het ouder worden.

GSM is te herkennen aan de anatomische en fysiologische veranderingen die vaak een  gevolg zijn van verminderde hoeveelheid oestrogenen en het natuurlijke huidverouderingsproces. Pre-menopause bestaat de vagina en vulva uit epitheel wat vochtig en plooivormig is. Na het verlies van oestrogenen zie je een verdunning van het epitheel, vermindering van de doorbloeding, collageen en elasticiteit. Zo is te zien dat de schaamlippen kleiner worden en trekt de vagina ingang zich terug en is deze minder elastisch. Ook zien we een verandering in vaginale flora, waardoor men vatbaarder wordt voor infecties.
 

Door verlies van steunweefsel bij GSM is de urethra, die boven de vagina loopt, vanuit de binnenkant van de vaginawand kwetsbaarder voor irritatie en trauma. Dit resulteert in stressincontinentie. Hierbij lekt er onvrijwillig urine uit de blaas. Klachten van urineverlies treden ook vaak op tijdens en na een zwangerschap.

Al deze klachten samen geven voor vrouwen een sterke daling in kwaliteit van leven. Door het kwetsbare epitheel en verminderde elasticiteit, is het voor veel vrouwen niet meer mogelijk om seksueel actief te zijn zonder de kans op pijn, scheurtjes en bloedingen. Voor veel vrouwen heeft dit een negatieve impact op het seksleven, relatie of huwelijk en zelfvertrouwen.

Naast GSM is er ook een indicatie voor mensen met vaginale verslapping. Vaak zien we hier ook een daling van collageen, echter dan pre-menopausaal. De oorzaak is nog niet helemaal bekend maar er wordt wel een relatie gezien met vaginale bevallingen. Daarnaast zien we na vaginale bevallingen in sommige situaties een perineaal litteken door het uitscheuren of inknippen. Deze kan ervoor zorgen dat de ingang van de vagina minder soepel is en pijnklachten geeft bij het vrijen.

Naast bovengenoemde klachten is het cosmetische aspect voor sommige vrouwen ook een punt van aandacht. Zoals hierboven staat beschreven veranderen de schaamlippen, deze worden kleiner, de huid wordt dunner en bevat minder volume dan in de jongere jaren.

Welke huidbehandelingen zijn er mogelijk?

Lasertherapie kan worden ingezet om het weefsel in de vagina en/of rondom de plasbuis te versterken. Het is belangrijk dat er eerst een indicatiestelling door een specialist plaatsvindt, alvorens er over gegaan wordt tot behandelen.

Lasertherapie

Bij het behandelen van bovengenoemde klachten kan er gekozen worden om de vagina te behandelen. Voor de inwendige behandeling, om klachten zoals droogheid, verslapping, incontinentie en pijn te verminderen, biedt lasertherapie uitkomst. Laser kan ervoor zorgen dat het epitheel aan de binnenzijde verdikt, waardoor er een toename ontstaat in collageen en elastine en de verbetering van de plooivorming. Het weefsel wordt beter gehydrateerd en verstrakt aan de binnenzijde. Ook wordt het weefsel rondom de plasbuis verstevigd wat ervoor zorgt dat incontinentie klachten afnemen.

ARTIKELEN VAGINALE KLACHTEN

Pigmentaandoeningen