STRIAE

Striae distensae (SD) zijn meerdere lineaire cutane laesies gekenmerkt door atrofie. We zien striae met name op de buik, de dijen en de borsten. De aandoening kenmerkt zich door verschillende stadia, beginnend met dunne atrofische laesies die veranderen in grotere verheven roodpaarse laesies (striae rubra). Vervolgens worden deze gehypopigmenteerd en platter of zelfs atrofisch (striae alba). Histologsich lijken deze laesies veel op andere atrofische littekens. We zien, afhankelijk van de leeftijd van de laesie, verlies van dikte in de dermis, verlies van collageen en elastine en atrofie in de epidermis.

 

 

striae - vindjehuidtherapeut.nl

Soorten striae

  • Striae rubra is de type striae die we als eerste zien. Kenmerkend is de paarsrode kleur.
  • Striae alba ontstaat in de loop van de tijd. De strepen krijgen dan een meer witte kleur.

 

Oorzaken striae

Oorzaken van deze striae zijn met name mechanische stress op de huid, ontstaan door onder andere gewichtstoename, groeispurt en hormonale veranderingen zoals zwangerschap, corticosteroïden en orale anticonceptie. Ook spelen genetische factoren een rol.

 

Welke huidbehandelingen zijn geschikt?

Om het proces van de afname van de roodheid in het eerste stadium te versnellen is IPL of de KTP laser van de nieuwste innovatie DermaV heel geschikt. Om de atrofie van de huid te verminderen kunnen non-ablatieve, ablatieve, qs of ps lasers uitkomst bieden. Ook is RF microneedling heel geschikt.

IPL- en Lasertherapie

Wanneer we striae behandelen is er een onderscheid te maken in striae rubra en striae alba. Alhoewel bij beide varianten geen complete verwijdering mogelijk is, zien we betere resultaten bij eerdere stadia van striae rubra. Wanneer het littekenproces al compleet is zoals bij striae alba, is het moeilijker een goed resultaat te behalen.

De behandeling van striae rubra richt zich vooral op het vasculaire component, waarbij verbetering van collageen en daarnaast ook mogelijk is is. De behandeling van striae alba is voornamelijk gericht op het verbeteren van het ‘littekenweefsel’.

Verbetering van collageen en elastine:

 

  • Ablatieve gefractioneerde laser: Co2, Er:YAG laser (vb: ECO2 van Lutronic, Dual Mode van Etherea platform van Vydence Medical)
  • Sub-ablatieve laser: thulium laser (vb: LaseMD Ultra van Lutronic)
  • Non-ablatieve gefractioneerde lasers: 1340, 1540, 1550nm (Nd:YAG 1340 – ProDeep / 1540 – GoSmooth van het Etherea platform van Vydence Medical) 

De andere opties zijn lasers die met name gericht zijn op het vasculaire aspect:

 

  • PDL 585nm
  • IPL 515-1200nm (vb: Clearlight van Zimmer Aesthetics, Etherea van Vydence Medical)
  • Nd:YAG 1064nm (vb: Clarity II, DermaV van Lutronic)
  • KTP laser 532 nm (vb: DermaV van Lutronic)

Om een optimaal resultaat te behalen zien we dat een combinatie van verschillende golflengten of andere behandelopties zoals radiofrequentie en dergelijke tot goede resultaten leidt.

Radiofrequente microneedling

Microneedling kan ook gecombineerd worden met radiofrequentie (RF). RF werkt op basis van radiofrequente golven die de verschillende huidlagen verwarmen. Hierdoor wordt collageen aangemaakt die de huid verstrakt en verstevigt. Wanneer het gecombineerd wordt met microneedling worden de radiofrequente golven door middel van de naaldjes heel specifiek lokaal ingebracht wat voor een nog groter resultaat zorgt. Ook hierdoor zien we het beeld verbeteren en zal de striae minder zichtbaar zijn.
(vb: Relift van Zimmer Aesthetics of de Genius van Lutronic)

ARTIKELEN STRIAE

Pigmentaandoeningen