ERYTHEEM

Erytheem (roodheid) in het gezicht is een normaal verschijnsel bij inspanning of door emoties. De huid kleurt rood door warmte en een verhoogde doorbloeding door verwijding van bloedvaten. Veelal trekt de roodheid vervolgens weer weg. Maar bij sommige mensen is de roodheid continu aanwezig. De intensiteit van de roodheid varieert van een mild blosje tot donkere roodheid.

 

roodheid - vindjehuidtherapeut.nl

Hoe ontstaat roodheid?

Met het ouder worden wordt de huid dunner waardoor verwijde bloedvaatjes meer zichtbaar worden. Ook zien we na verloop van tijd dat de vaatwanden kunnen verzwakken. Daarnaast kunnen bepaalde vaatafwijkingen voorkomen. Dit samen zorgt ervoor dat de huid met de tijd roder van kleur kan worden. De roodheid is er dan zeg maar continu en vlamt vaak op bij inspanning, spannende momenten of bij het drinken van alcohol en het nuttigen van pittig eten. Ook zien we het verergeren bij teveel blootstelling aan de zon of het gebruik van bepaalde medicatie zoals antistolling (bloedverdunners). We zien het met name in het gezicht, maar ook in de hals en voornamelijk op het decolleté. De roodheid gaat vaak gepaard met kleine, zichtbare vaatjes.

Naast eventuele ‘gewone’ roodheid van de huid, kan er ook sprake zijn van rosacea. Dit is een ontstekingsaandoening van de huid, die zich tot verschillende stadia kan ontwikkelen. Meestal begint rosacea met diffuse roodheid door vaatverwijding en kleine gesprongen bloedvaatjes op de wangen en neus. Later kan dit gebied uitbreiden, ontsteken en de huidstructuur grover maken

 

Welke huidbehandelingen zijn geschikt?

Om milde tot intensieve roodheid van de huid aan te pakken is lichttherapie zeer geschikt.

IPL- en lasertherapie

Erytheem kan goed middels IPL worden behandeld. IPL, ook wel Intensed Pulsed Light genoemd is erg geschikt voor een rode huid en kleine, zichtbare verwijde vaatstructuren.
(vb: Clearlight van Zimmer Aethetics, Etherea platform van Vydence Medical) 

Een vaatlaser wordt ingezet wanneer de verwijde vaatjes duidelijk zichtbaar zijn of eventueel dieper gelegen. Het bloed in het vaatje absorbeert het licht, zet deze om in warmte waardoor eiwitten stollen. Hierdoor beschadigen de vaatwandjes en wordt het vaatje opgeruimd door het lichaam.
(vb: KTP-, of Nd:YAG laser, zoals de Clarity II of de DermaV van Lutronic)

LED therapie

Al dan niet in combinatie met bovenstaande kan er led-therapie worden toegepast. Specifieke golflengten die voor een bepaalde tijd op de huid worden geschenen, verbeteren de huid.
Een behandeling met ledlicht omvat het blootstellen van de huid aan lage niveaus van deze nuttige lichtenergie uit het zichtbare en infrarode deel van het lichtspectrum. Hierdoor worden cellulaire functies geactiveerd, die er op hun beurt voor zorgen dat verschillende cellulaire processen met een therapeutisch effect worden gestimuleerd.
De effecten van led-fototherapie zijn een natuurlijke reactie, vergelijkbaar met fotosynthese van planten via een proces dat bekendstaat als fotobiomodulatie.
(vb: de Healite van Lutronic)

ARTIKELEN ROODHEID

Pigmentaandoeningen