Hoe ontstaat hypertrichose?
Meestal is hypertrichose erfelijk bepaald. Voor kinderen die oorspronkelijk afkomstig zijn uit landen rond de Middellandse Zee en Zuid-Aziatische landen is het vrij normaal om wat zwaarder behaard te zijn. Vaak zien we bij deze kinderen zodra zij in de puberteit komen, lichte donsbeharing ontstaan op het voorhoofd, bij de slapen, kin en hals, op de armen, rug en benen.
Ook kan hypertrichose ontstaan door het gebruik van medicijnen zoals fenytoïne (tegen epilepsie), minoxidil (tegen kaalheid), cyclosporine (tegen psoriasis) en corticosteroïden. Daarnaast kunnen onderliggende ziektes, zoals anorexia nervosa, een traag werkende schildklier, infectieziekten of bepaalde vormen van kanker, een oorzaak zijn.
Hirsutisme
Een andere vorm van overbeharing is hirsutisme. Hirsutisme wordt gedefinieerd als de aanwezigheid van excessieve, terminale haargroei in androgeengevoelige gebieden volgens een mannelijk patroon bij vrouwen. Je herkent hirsutisme aan dikke, stugge haren op de kin, bovenlip, hals, borst, tepelhoven, rug, buik en bovenbenen.
Wat zijn de oorzaken van hirsutisme?
Hirsutisme kan ontstaan door een overmatige productie van mannelijke hormonen of door een verhoogde gevoeligheid hiervoor. Erfelijke gevoeligheid speelt bij beide oorzaken een belangrijke rol. Overgewicht en een te hoge bloedsuikerspiegel werken hirsutisme in de hand.