Wat zijn pigmentaandoeningen zoals melasma, ouderdomsvlekken en postinflammatoire hyperpigmentatie en hoe kunnen we onze cliënten zo goed mogelijk helpen? Pigmentaandoeningen: wat is het en hoe ontstaat het? Pigmentaandoeningen zijn huidproblemen die ontstaan als er te veel of te weinig pigment in de huid aanwezig is. Afhankelijk van het huidtype, blootstelling aan de zon en de natuurlijke aanmaak van pigment kunnen er pigmentaandoeningen ontstaan. Ik zet de meest voorkomende op een rijtje. Lentigo solaris Lentigo solaris…
Read More →MELASMA
Melasma is een pigmentstoornis wat ook wel het ‘zwangerschapsmasker’ wordt genoemd. Er is sprake van een “overgevoelig” pigment- en vasculair systeem. Hierdoor maken de pigmentcellen teveel pigment aan waardoor de huid ter plaatse donker wordt. Er ontstaan door verschillende oorzaken, maar met name door hormoonschommelingen, lichtbruine tot donkerbruine vlekken op het voorhoofd, bovenlip of jukbeenderen. Het komt vaak evenwijdig voor en valt te herkennen aan het grillige karakter.
We zien het met name ontstaan bij vrouwen rond de 30-40 jaar, waar hormoonschommelingen sneller voorkomen. Vaak heeft men het idee dat het er ineens was. Het kan namelijk plotseling optreden en met de tijd mogelijk verergeren en uitbreiden. Bij anderen zien we weer dat het geleidelijk optreedt.
Melasma kent een chronisch karakter wat inhoudt dat als het eenmaal is ontstaan, men er gevoelig voor blijft. De pigmentvlekken kleuren in de zomerperiode dan vaak ook donkerder, waardoor ze weer meer opvallen.