HUIDONREGELMATIGHEDEN

Naarmate we ouder worden ontstaan er vaak ontsierende huidonregelmatigheden. Vanaf het 30ste levensjaar krijgen de meeste mensen last van verkleuringen, bultjes, wratjes en ruwe plekjes. Er zijn verschillende soorten die we hieronder toelichten.

 

huidonregelmatigheden - vindjehuidtherapeut.nl
  • Xanthelasma is een gelige verdikking van de huid rond de ogen en typeert zich als een cholesterol ophoping. Je vindt ze met name op of onder de oogleden en in de binnenhoek van het oog.
  • Syringomen zijn woekeringen van de uitgangen van zweetkliertjes. Het zijn kleine, gelige of huidkleurige bultjes en die meestal in groepjes bij elkaar liggen. We zien ze met name onder de ogen.
  • Atheroomcysten zijn goedaardige huidgezwellen, gevuld met gekweekte hoornschilfers. Het ontstaat door een afsluiting van de haarfollikel en de talgklier. Dit gebeurt doordat hoorncellen zich opstapelen, waardoor er een holte ontstaat die zich vult met hoornsubstantie. De cyste kan uitgroeien tot een grote, ronde bobbel met een gelijkmatige vorm.
  • Verrucae seborrhoicae (ouderdomswratten) zijn licht verheven, voelen ruw aan en hebben veelal een doorsnede van 1 tot 3 mm. Een ouderdomswrat kan licht van kleur zijn in het begin, maar geleidelijk steeds donkerder kleuren tot donkerbruin of zelfs zwart. We vinden ze met name in het gezicht, de buik en de rug.

Welke soorten goedaardige huidonregelmatigheden zijn er?

Er worden verschillende typen goedaardige huidonregelmatigheden onderscheiden. De meest voorkomende vormen zijn:

  • Gerstekorrels zien eruit als kleine, geel/ witte bultjes en zijn gevuld met hard geworden talg. Vaak voorkomend rondom de ogen en wangen.
  • Wratjes zijn ruwe, bloemkoolachtige bultjes en ontstaan door het humaanpapilloma virus (HPV). Ze komen met name voor op de handen en voeten, maar kunnen ook op andere delen van het lichaam ontstaan.
  • Fibromen (steelwratjes) zijn goedaardige gezwelletjes van bindweefsel. Het zijn zachte, elastische aangroeisels op de huid die met een klein steeltje vast zitten aan de huid. Ze komen vaak voor in grote groepen, maar ook solitair. Voorkeursplekken zijn de hals, rond de oogleden, op de romp, onder de borsten, in de liezen en de oksels.
  • Cherry Angioma (kersenwratjes) zijn kleine tot grotere rode bultjes en zijn uitstuwingen van de bloedvaatjes. Ze komen met name in grote getalen voor op de buikzone, maar kunnen in principe overal voorkomen.
  • Talgklierhyperplasie betekent letterlijk “een vergroting van de talgkliertjes” en kenmerkt zich door kleine, gele, bultjes. We zien het met name bij de ouder wordende huid en in principe alleen in het gezicht. Er wordt gedacht dat de zon bij het ontstaan een rol speelt.
  • Keratosis Pilaris kenmerkt zich door kleine, rode papeltjes (bobbeltjes), die bij de haarzakjes liggen. Het ontstaat doordat keratine niet gelijkmatig over de huid wordt verdeeld, maar zich ophoopt rond de poriën van de haarzakjes. De plekken voelen vaak ruw en verheven aan en vinden we met name op de bovenarmen.
  • Dermatosis papulosa nigra zijn kleine bruinzwarte bultjes op de gepigmenteerde huid. Ze komen veel voor op de wangen, de slapen en het voorhoofd, maar ook in de hals en op de borst.

 

Welke huidbehandelingen zijn geschikt? 

Voor de meeste verhevenheden zijn ablatieve lasers het meest geschikt. Deze lasers zijn in staat laagjes van de huid te vaporiseren en/of carboniseren.

Lasertherapie

Ablatieve lasers zorgen voor een vaporisatie van de epidermis en waar nodig (een deel van) de dermis. Dit veroorzaakt weefselverdamping wat resulteert in een verwijdering van de verhevenheid. De meest gebruikte ablatieve lasers zijn de CO2 laser (10600nm) en de Er:YAG (2940nm) laser.

ARTIKELEN HUIDONREGELMATIGHEDEN

Pigmentaandoeningen