ACNE

Acne is een folliculair probleem wat ook geldt voor varianten zoals acne vulgaris, conglobata, comedonica, ectopica en fulminans. Het treft zowel mannen als vrouwen, alle huidtypen met een prevalentie van 70-87%. De pathogenese is multifactorieel en komt gedeeltelijk voort uit kolonisatie van de cutibacterium Acnes, wat deel uitmaakt van de normale huidflora en talgtriglyceriden metaboliseert. Andere factoren zijn toenemende talgproductie door androgene invloeden, hyperkeratinisatie van de huid wat leidt tot folliculaire verstopping. Dit alles mondt uit in een ontsteking van de huid. Acne wordt gekarakteriseerd door comedonen, erythemateuze papels, pustels en/of nodules (pseudocysten), wat kan resulteren in littekenvorming. Het komt met name voor in het gelaat, op de rug, schouders, borst.

 

Acne1

Hoe ontstaat acne?

Op de huid bevinden zich op iedere cm2 ongeveer vijftien talgklieren. Om de huid soepel te houden produceren deze klieren talg. In de puberteit worden ze onder invloed van hormonen in het gezicht, op de rug en de borst groter. Dit resulteert in een grotere en dikkere talgproductie die zich ophoopt in de gang van de klier naar het huidoppervlak, ook wel porie genoemd. Bovendien is de uitgang van de porie door verhoorning (dode huidcellen) vernauwd waardoor de talg moeilijker afgevoerd kan worden. Daarnaast spelen ook invloeden van buitenaf een rol:

  • Hormonale veranderingen kan de kans op het ontstaan van acne vergroten. Vooral een toename in androgene hormonen kan de talgproductie flink verhogen.
  • De zon geeft vaak een tijdelijke verbetering van de huid waardoor de huid vooruit gaat. Echter gedurende die periode verdikt de huid zich en zien we vaak na verloop van tijd weer verslechtering optreden. Door de verdikking van de huid ontstaan er meer dode huidcellen (verhoorning) waardoor poriën sneller verstopt kunnen raken. Hiernaast droogt de zon de huid uit, wat tijdelijke verbetering geeft. Echter gaat de huid hierdoor uiteindelijk meer talg aanmaken.
  • Stress zorgt voor het vrijkomen van bepaalde hormonen die ontstekingen kunnen veroorzaken.

 

  • Beroeps gerelateerde producten, vooral de olie- of chloorbevattende producten kunnen een rol spelen.
  • Cosmeticagebruik kan acne verergeren en veroorzaken, omdat deze de poriën kan afsluiten, irriteren en uitdrogen.
  • Verschillende geneesmiddelen kunnen van invloed zijn op het ontstaan van acne. Dit is veelal te merken als acne plotseling optreedt op een ongewone plaats of op latere leeftijd.
  • Voeding kan bij sommige mensen een rol spelen bij het verergeren of ontstaan van acne. Uit onderzoek weten we inmiddels dat o.a. zuivel, en snelle koolhydraten (suikers) van invloed kunnen zijn.
  • Hoge vochtigheidsgraad van de omgeving kan acne in de hand werken.

Welke huidbehandelingen zijn geschikt?

Omdat elke huid uniek is ,er verschillende vormen van acne bestaan en er verschillende factoren van invloed zijn, bestaat er geen standaardbehandeling voor acne. Veelal worden verschillende technieken gecombineerd voor het beste resultaat. Te denken aan de juiste skincare voor thuis, IPL- en laserbehandelingen, peelings en LED therapie. Waar nodig gecombineerd met de behandeling van de huisarts of dermatoloog.

Hieronder gaan we specifiek in op wat energy based devices voor de behandeling van acne kunnen betekenen.

BEHANDELINGEN 

IPL- en lasertherapie

IPL en lasers kunnen al dan niet met andere behandelmethoden goed ingezet worden voor de vermindering van acne. Met name inflammatoire acne reageert goed op licht.

Uit onderzoek blijkt dat onderstaande golflengten het meest effectief zijn:

  • IPL 400-1200nm (vb: Clearlight van Zimmer Aesthetics, Etherea platform van Vydence Medical)
  • KTP 532nm (vb: DermaV van Lutronic)
  • PDL 585-595nm
  • Nd:YAG 1064nm (vb: Clarity II van Lutronic)

Fotochemisch/Fotothermisch

IPL en lasers hebben op basis van settings een verschillend werkingsmechanisme. Bij het gebruik van hoge(re) energieën berust het effect op thermische weefselinteracties. Fotothermisch absorbeert het verwijde vaatstelsel bij inflammatie direct licht, waardoor fotochemisch bacteriële porfyrines geactiveerd worden wat leidt tot zelfvernietiging van de Cutibacterium Acnes. Ook zal de talgproductie verminderen door thermische schade aan de talgklieren. De effectiviteit van bijvoorbeeld IPL (400-1200nm) bij inflammatoire acne is significant en reduceert inflammatie 70-85%.

Bij het gebruik van relatief lagere energieën creëren we meer een fotochemisch effect. We richten ons dan met name op de onderliggende oorzaken van acne inclusief de kolonisatie van de Cutibacterium Acnes, hoge niveaus van talgproductie, veranderde keratinisatie en ontstekingen.

Cutibacterium Acnes IPL 430-1200nm, KTP 532nm, PDL, 585-595nm
Talgklier IPL 430-1200nm, KTP 532nm, PDL 585-595nm, Diode 1450nm, Nd:YAG 1064nm
Vasculaire voedingsbodem talgklier IPL 400-1200nm


LED therapie

Al dan niet in combinatie met bovenstaande kan er led-therapie worden toegepast. Specifieke golflengten die voor een bepaalde tijd op de huid worden geschenen, verbeteren de huid.
Een behandeling met ledlicht omvat het blootstellen van de huid aan lage niveaus van deze nuttige lichtenergie uit het zichtbare en infrarode deel van het lichtspectrum. Hierdoor worden cellulaire functies geactiveerd, die er op hun beurt voor zorgen dat verschillende cellulaire processen met een therapeutisch effect worden gestimuleerd. Geactiveerde huidcellen functioneren beter en regenereren sneller, wat leidt tot een jongere, gezonde en stralende huid. (vb: Healite van Lutronic)

ARTIKELEN ACNE